LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rotație „de cadre” în rândul comandanților districtelor militare ruse. Peste 32.000 de recruți deținuți ai Grupului Wagner sunt morți sau dispăruți

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rotație „de cadre” în rândul comandanților districtelor militare ruse. Peste 32.000 de recruți deținuți ai Grupului Wagner sunt morți sau dispăruți

Ministerul Apărării al Regatului Unit (UK MoD) a raportat că forțele ruse au suferit probabil până la 200.000 de victime (morți, răniți și dispăruți) de la începutul invaziei sale în Ucraina, dintre care 40.000 până la 60.000 de morți. Este posibil să fi murit mult mai multe forțe ruse în Ucraina decât sugerează Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Soldați ruși în Ucraina. Foto: Getty Images

UPDATE 06.42 Ministerul rus al Apărării (MOD) a confirmat numele comandanților celor patru districte militare ale Rusiei, finalizând o rotație completă a comandamentului inițial al armatei ruse de la începutul invaziei Ucrainei în februarie 2022. Ministerul Rusiei a confirmat pe 17 februarie că l-a numit pe general-locotenent Andrey Mordvichev în funcția de comandant al districtului militar central (CMD) și că anterior l-a numit pe generalul colonel Serghei Kuzovlev comandant al districtului militar sudic (SMD), general-locotenentul Yevgeny Nikiforov ca district militar occidental ( comandant ADM) și generalul locotenent Rustam Muradov în calitate de comandant al Districtului Militar de Est (EMD). Ministerul Rusiei a confirmat raportarea anterioară a ISW că Muradov, Nikiforov și Kuzovlev erau comandanții districtelor lor militare respective. Se pare că Mordvichev l-a înlocuit pe generalul colonel Aleksandr Lapin în funcția de comandant al CMD, atunci când armata rusă l-a numit pe Lapin șeful Statului Major al Forțelor Terestre ruse pe 10 ianuarie. Formalizarea comandanților de district militar este probabil parte a unui efort de a distanța armata rusă de eșecurile din trecut și de a pregăti armata rusă pentru o ofensivă reînnoită la scară largă în Ucraina. Formalizarea comandanților de districte militare însoțește și probabila încercare a Ministerului Apărării de a delimita zonele de responsabilitate mai clare pentru fiecare district militar din Ucraina. Numirea acestor comandanți nu reprezintă restabilirea blocului de conducere antebelic al MDM sau o extindere a puterii facțiunii siloviki ultranaționaliste, în ciuda legăturilor raportate pe care Nikiforov le are cu finanțatorul Wagner Yevgeny Prigojin și a legăturilor slabe pe care Mordvichev le-ar putea avea cu șeful Republicii Cecene Ramzan Kadîrov. Kremlinul a numit probabil figuri relativ neutre în lupta dintre finanțatorul PMC Wagner, Yevgeniy Prigojin și Ministerul Apărării în aceste poziții, pentru a liniști ambele părți, în timp ce, de asemenea, a înființat potențiali țapi ispășitori pentru eventualele eșecuri viitoare în Ucraina, pentru a proteja comandantul teatrului recent numit și șeful Statului Major General, generalul de armată Valery Gerasimov, din potențiale critici.

UPDATE 06.14 Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, pare să organizeze o contraofensivă informațională împotriva instituției militare ruse convenționale. În urma unui videoclip postat pe 16 februarie cu trupele Grupului Wagner care declară că au fost tăiați de la proviziile de artilerie, luptătorii Wagner au lansat un alt videoclip pe 17 februarie, care arată o cameră plină de cadavre ale luptătorilor Wagner decedați.Luptătorul din videoclip susține că Wagner pierde sute de personal pe zi, deoarece Ministerul Apărării din Rusia nu le furnizează armele, muniția și alte provizii de care au nevoie. Mai multe canale Telegram afiliate lui Wagner au distribuit și o postare #GiveShellstoWagner care etichetează în mod explicit Ministerul Apărării Rusiei și susține (fals) că Wagner este singura formațiune care avansează în prezent în Ucraina și că, prin urmare, elementele Wagner au nevoie de sprijin imediat. Prigojin a lansat probabil o campanie informațională intensificată împotriva Ministerului Apărării Rusiei, ca răspuns la rolul probabil al Ministerului Apărării de a împiedica Grupul Wagner să-și continue campania de recrutare în închisori și influența generală în scădere a lui Prigojin. Scăderea proeminenței lui Prigojin și sfârșitul campaniei de recrutare în închisori a Grupului Wagner constrâng probabil capacitățile operaționale ale Grupului Wagner în Ucraina și se pare că MOD continuă să elibereze forțele Grupului Wagner de la eforturile decisive. Prigojin pare să atragă personalități ultranaționaliste, colegi siloviki precum pe șeful cecen Ramzan Kadîrov și bloggeri ruși selecționați pentru a-l ajuta în efortul său de a-și recâștiga proeminența, dar probabil că sprijinul acestor cifre nu este de încredere. Prigojin a devenit o figură atât de influentă în comunitatea ultranaționalistă pro-război, îndreptând critici voalate și de-a dreptul la adresa instituției ruse convenționale și prin promovarea Grupului Wagner ca o forță de elită care ar putea asigura câștiguri tactice pe care armata rusă obișnuită nu le putea. Prigojin va încerca probabil să imite această cale către o proeminență reînnoită, dar nu este clar dacă va putea face acest lucru.

UPDATE 05.48 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 17 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au atacat lângă Hrianykivka (55 km nord-vest de Svatove), Synkivka (45 km nord-vest de Svatove) și Stelmakhivka (15 km nord-vest de Svatove). O sursă rusă a susținut că forțele ruse au preluat controlul deplin asupra Hrianykivka, în timp ce alte surse au declarat că luptele sunt în desfășurare în apropierea așezării și că forțele ruse au preluat controlul asupra pozițiilor nespecificate din zona Kupyansk, la aproximativ 45 km nord-vest de Svatove. Un blogger rus a subliniat că forțele ucrainene la nord-vest de Svatove, în zona Kupiansk, se concentrează pe pregătirile defensive pentru acțiunile ofensive rusești și a prezis că forțele ruse pot ataca către Lyman Pershyi și Vilshana, ambele la aproximativ 45 km nord-vest de Svatove. Forțele ruse au continuat, de asemenea, operațiunile ofensive în jurul Kreminnei pe 17 februarie. Statul Major ucrainean a raportat atacuri terestre rusești lângă Kreminna și lângă Dibrova (5 km sud-vest de Kreminna) și Bilohorivka (10 km sud de Kreminna). Șeful regiunii Lugansk ucrainene, Serhiy Haidai, a remarcat că forțele ruse și-au concentrat toate eforturile asupra zonei Kreminnei. Bloggeri ruși au raportat bătălii de poziție de-a lungul golfului Balka Juravka la vest de Kreminna, lângă Yampolivka (17 km vest de Kreminna) și în zona pădurii Serebrianska (8 km sud de Kreminna). Un blogger rus a mai susținut că forțele ucrainene se pregătesc pentru o ofensivă rusă în Siversk, la 20 km sud-vest de Kreminna.

image

UPDATE 05.23 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în jurul Bakhmutului pe 17 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Bakhmut și în apropiere de Fedorivka (20 km nord de Bakhmut), Rozdolivka (19 km nord-est de Bakhmut), Paraskoviivka (9 km nord de Bakhmut), și Ivanivske (5 km vest de Bakhmut). Imaginile geolocalizate publicate pe 17 februarie cu un vehicul blindat ucrainean de luptă trăgând asupra pozițiilor rusești din nord-estul Bakhmut, arată că forțele ruse au făcut progrese minore către centrul orașului Bakhmut. Bloggeri ruși au susținut că detașamentele de asalt Wagner au avansat în Paraskoviivka din trei părți în noaptea de 16 februarie și se angajează în lupte grele în jurul așezării. Bloggeri ruși au oferit afirmații contradictorii cu privire la pozițiile Grupului Wagner lângă Ivanivske.

image

UPDATE 05.09 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în zona orașului Avdiivka-Donețk pe 17 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești de-a lungul periferiei orașului Donețk, lângă Sieverne și Vodyane (la periferia de nord-vest) și Marinka și Novomykhailivka (la periferia nord-vest). periferia de sud-vest). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol asupra Vodyane, Novomykhailivka și Pervomaiske (la periferia nord-vest a orașului Donețk). Un alt blogger rus a susținut că forțele ruse și-au extins controlul în Marinka și au împins trupele ucrainene din liniile nespecificate.

UPDATE 04.58 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în vestul regiunii Donețk pe 17 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Vuhledar (30 km sud-vest de orașul Donețk). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol în apropiere de Novosilka (65 km sud-vest de orașul Donețk) și Prechystivka (35 km sud-vest de orașul Donețk) și au încercat să avanseze la sud și la est de Vuhledar.

UPDATE 04.32 Activitatea militară rusă și ucraineană în apropiere de Nova Kakhovka, regiunea Herson indică faptul că forțele ruse sunt probabil desfășurate în poziții apropiate de malul râului Nipru. Imaginile geolocalizate publicate pe 17 februarie arată forțe ucrainene lovind un tanc rusesc sub un pod din apropierea centralei hidroelectrice Kakhovka. Un blogger rus a amplificat filmări pe 17 februarie în care forțele ruse lansează o rachetă ghidată antitanc dintr-o poziție de la Centrala Hidroelectrică Nova Kakhovka și lovind pozițiile ucrainene raportate în Vesele (pe malul de vest al râului Nipro) la o dată nespecificată.

image

UPDATE 04.05 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat un atac cu drone împotriva Crimeei pe 17 februarie. Șeful ocupației din Sevastopol, Mihail Razvozhaev, a susținut că apărarea antiaeriană rusă a doborât o dronă ucraineană în apropierea centralei termice Balaklava din vecinătatea Sevastopolului, Crimeea.

UPDATE 03.44 Forțele ruse au continuat focul de rutină la vest de Hulyaipole și în regiunile Herson și Mykolaiv pe 17 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lovit orașul Herson și suburbiile acestuia. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că forțele ruse desfășoară acțiuni derecunoaștere cu drone și atacuri izolate cu drone în regiunea Herson.

image

UPDATE 03.26 Forțele ucrainene continuă să lovească logistica rusă pe malul de est (stânga) din regiunea Herson. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că forțele ucrainene au efectuat lovituri aeriene asupra zonelor de concentrare militară rusă din Hola Prystan și Pishchanivk și au distrus cinci depozite de muniții și un post de observare în Oblastul Herson, dintre care unele se aflau pe insule apropiate de malul de est (stânga) al Niprului.

UPDATE 03.11 Ministerul Apărării al Regatului Unit (UK MoD) a raportat că forțele ruse au suferit probabil până la 200.000 de victime de la începutul invaziei sale în Ucraina. Ministerul Apărării din Regatul Unit a raportat la 17 februarie că militarii ruși și personalul companiei paramilitare au suferit între 175.000 și 200.000 de victime în Ucraina, dintre care 40.000 până la 60.000 uciși. Ministerul Regatului Unit a raportat că luptătorii Grupului Wagner au înregistrat probabil o rată de pierderi de până la 50% și că rata de victime a armatei ruse a crescut semnificativ de la începutul mobilizării parțiale în septembrie 2022. Oficialii occidentali au raportat pe 2 februarie că forțele ruse au suferit aproape 200.000 de victime de la începutul invaziei. Este posibil să fi murit mult mai multe forțe ruse în Ucraina decât sugerează Ministerul Apărării din Marea Britanie, Meduza a raportat recent că peste 32.000 de recruți deținuți ai Grupului Wagner sunt morți sau dispăruți. Rata ridicată a victimelor din Rusia, în special raportul ridicat dintre decese și răniri, continuă să aibă efecte dăunătoare asupra eficienței armatei ruse în luptă și probabil că îi determină pe oficialii ruși să continue eforturile de criptomobilizare.

UPDATE 02.49 Surse ruse au distribuit reclamele pentru un efort al Republicii Populare Donețk (DNR) de a instrui comandanții, eventual în sprijinul eforturilor de integrare a formațiunilor ad-hoc DNR în Forțele Armate Ruse. Anunțul solicită candidaților să intre la Școala superioară de comandă a armelor combinate din Donețk pentru a dobândi abilitățile necesare pentru a ocupa posturile de comandă pentru plutoanele de infanterie motorizată. Miliția Populară a DNR poate să fi început acest efort din cauza pierderilor semnificative în rândul cadrelor sale de comandanți, precum și pentru a sprijini eforturile în curs de integrare a formațiunilor ad-hoc DNR în formațiunile militare tradiționale rusești. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a propus anterior crearea de noi divizii de manevră mecanizată, iar Miliția Populară DNR ar putea antrena comandanți pentru plutoanele de infanterie motorizată, ca parte a efortului de a forma noi formațiuni militare rusești, parțial din formațiunile DNR existente. ISW a raportat anterior că subordonarea raportată a personalului mobilizat rus față de unitățile DNR a dus la o nemulțumire larg răspândită, iar o sursă rusă a susținut la 17 februarie că armata rusă a transferat acest personal mobilizat către formațiunile ruse convenționale în urma plângerilor lor mediatizate.

UPDATE 02.21 Oficialii ruși au continuat măsurile de sprijinire a efortului de cripto-mobilizare al Ministerului Apărării Rusiei, încercând totodată să atenueze nemulțumirea internă față de mobilizare. Surse ruse au susținut pe 15 februarie că universitățile din orașele Tomsk și Novosibirsk pregătesc liste cu studenții care urmează să fie mobilizați și emit ordine de mobilizare studenților. O altă sursă rusă a susținut că o comisie pentru proiectul orașului Omsk a decis în favoarea unui proces care amână mobilizarea a 2.608 de rezidenți care lucrează în 12 companii care nu au legătură cu apărarea. O sursă rusă a raportat că președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de extindere a sprijinului social acordat văduvelor veteranilor de război.

UPDATE 02.04 Un raport de investigație arată că armata rusă s-a bazat probabil pe o filială rusă a firmei franceze Auchan pentru aprovizionarea de bază a forțelor ruse în Ucraina. Postul de opoziție rus The Insider a publicat un raport împreună cu publicația franceză Le Monde și grupul open-source cu sediul în Olanda, Bellingcat, pe 17 februarie, detaliind modul în care filiala rusă a Auchan a colectat bunuri de bază în magazinele rusești sub pretextul acțiunilor de „ajutor umanitar” și le-a trimis forțelor ruse care luptau în Ucraina. Oficialii ruși au organizat direct livrările din unele magazine Auchan din Rusia către armata rusă. Magazinele Auchan au ajutat, de asemenea, birourile de recrutare militare ruse să recruteze personal mobilizat dintre angajații lor, după începerea mobilizării parțiale.

UPDATE 01.46 Președintele rus Vladimir Putin a semnat o varietate de legi pe 17 februarie pentru a integra teritoriile ocupate în structurile juridice, economice și administrative ale Rusiei. Putin a semnat decrete de stabilire a concediilor medicale, a prestațiilor de maternitate și de îngrijire a copilului și de sprijin pentru veteranii și persoanele cu dizabilități din teritoriile ocupate. Putin a ordonat, de asemenea, ca cei care caută pensii în teritoriile ocupate să depună cererile cu documentele corespunzătoare, menționând că solicitanții nu vor fi obligați să-și traducă portofoliile de cereri în limba rusă. Decretul lui Putin a stabilit o perioadă de tranziție până în 2027, timp în care vârsta de pensionare în teritoriile ocupate va crește de la 60 de ani la 65 de ani, cea din urmă fiind vârsta legală de pensionare în Rusia. Mandatul permite celor care primesc pensii în conformitate cu vârsta de pensionare a Ucrainei își vor păstra dreptul la plăți regionale. Oficialii ruși vor continua probabil eforturile de a spori integrarea legală a zonelor ocupate în sistemul rus prin adoptarea unor astfel de decrete, care vor eficientiza controlul Ucrainei ocupate.

UPDATE 01.09 Oficialii ruși și autoritățile de ocupație au continuat eforturile de integrare a școlilor din teritoriile ocupate în aparatul educațional rus. Putin a semnat, de asemenea, o lege pe 17 februarie pentru a recunoaște diplomele și titlurile academice obținute în teritoriile ocupate ca fiind legitime în Rusia. Decretul lui Putin nu va cere ca profesorii din teritoriile ocupate să obțină certificare până la 1 septembrie 2024 și că organizațiile de educație și științifice din teritoriile ocupate trebuie să funcționeze în conformitate cu legislația rusă. Adjunctul șefului administrației de ocupație a regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a susținut pe 17 februarie că universitățile ruse din regiunile Rostov, Volograd și Voronezh vor crește numărul de locuri finanțate de stat pentru rezidenții teritoriilor ocupate. Rogov a menționat că studenții trebuie să promoveze examenul de stat unificat al Rusiei,

UPDATE 00.57 Oficialii ruși și autoritățile de ocupație continuă să exploateze activele din orașele ucrainene capturate pentru beneficii economice și militare, intensificând procesul de corupție instituționalizată în teritoriile ocupate. Șeful ocupației din Herson, Vladimir Saldo, a declarat la 17 februarie că, Comisia rusă a Consiliului de Stat pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii s-a reunit la Moscova pentru a discuta despre dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în Oblastul Herson ocupat. Saldo a declarat că Comisia a discutat o serie de măsuri potențiale de sprijin pentru regiunea Herson ocupată, inclusiv închiderea dosarelor penale de infracțiuni economice inițiate înainte de anexarea ilegală a regiunii Herson ocupate în Rusia. Saldo a declarat că Comisia a discutat și despre organizarea instituțiilor de dezvoltare a întreprinderilor mici în toate regiunile,

UPDATE 00.35 Câștigurile Kremlinului în Belarus subliniază faptul că ambițiile imperialiste ale lui Putin transcend Ucraina și că limitarea amenințării ruse necesită atenția susținută a Occidentului. Putin va obține foarte probabil câștiguri semnificative în restabilirea suzeranității ruse asupra Belarusului, indiferent de rezultatul invaziei sale în Ucraina. ISW a evaluat de mult că Occidentul ignoră uneori activitățile lui Putin care par banale, dar că activitățile aparent banale care nu intră sub „radarul” observatorilor occidentali sunt esențiale pentru câștigurile strategice ale lui Putin pe termen lung. Câștigurile lui Putin în Belarus indică faptul că el culege beneficiile unor astfel de campanii pe termen lung. Rusia și Belarus au format structura de stat a Uniunii în 1999. Kremlinul și-a intensificat semnificativ campaniile de presiune politică și economică pentru a integra Belarus prin structura de stat a Uniunii cel târziu în 2019. Putin și Lukașenko au ratificat inițial, în noiembrie 2021, pachetul de 28 de programe de integrare a statelor Uniunii - care sunt acum în mare parte implementate.

UPDATE 00.17 Lukașenko a confirmat că Belarus a implementat mai multe programe de integrare a - marcând progrese în campania de presiune constantă a Kremlinului de a oficializa statul Uniunii Ruso-Belorus de-a lungul deceniilor. Lukașenko a declarat la 17 februarie că Rusia și Belarus au implementat 80 la sută din cele 28 de programe de stat ale Uniunii, inclusiv programe de vamă și impozite – o realizare semnificativă în campania Kremlinului de oficializare a statului Uniunii. Din punct de vedere istoric, Lukașenko a rezistat implementării programelor de integrare a statelor din Uniune, oprindu-se în mod specific asupra problemelor complexe de armonizare vamală și fiscală începând cu cel puțin 2019. Declarația lui Lukașenko conform căreia Belarus a ratificat în sfârșit programele statelor Uniunii privind problemele vamale și fiscale marchează, prin urmare, un câștig semnificativ al Rusiei. Lukașenko a declarat că restul programelor statelor Uniunii neimplementate se referă la chestiuni umanitare. Lukașenko plătește probabil pentru respingerea cererii mai mari a lui Putin ca forțele belaruse să se alăture invaziei împotriva Ucrainei făcând concesii mai mici pe care le-a evitat de ani de zile, după cum a evaluat ISW. Concesiile tardive ale lui Lukașenko și refuzul continuu de a angaja forțele belaruse în invazia rusă indică hotărârea lui Lukașenko de a împiedica forțele belaruse să participe direct la războiul rus.

ȘTIRE INIȚIALĂ Kremlinul va include probabil elemente ale bazei industriale de apărare a Belarusului (DIB) ca parte a efortului mai amplu al Moscovei de a reechipa armata rusă pentru a sprijini un război prelungit împotriva Ucrainei. Președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat în timpul unei întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova pe 17 februarie că industria aerospațială a Belarusului este pregătită să producă avioane de atac la sol Su-25 pentru armata rusă cu sprijinul transferurilor de tehnologie rusă. Lukașenko a mai declarat că uzina de automobile din Minsk, administrată de Belarus, a început să producă componente pentru a sprijini produsele rusești KAMAZ (un producător rus de camioane grele) și și-a exprimat dorința de a ajuta Rusia să producă componente electronice pentru a înlocui importurile pierdute din Occident. Lukașenko a mai declarat că Belarusul implementează 100% din acordurile nespecificate de cooperare în domeniul apărării și securității pe care Belarus și Rusia le-au convenit „în urmă cu trei luni”. Su-25 și piesele suplimentare pentru camioane nu sunt probabil un material critic pentru succesul efortului de război pe termen lung al Rusiei. Kremlinul poate controla fabricile din Belarus și le poate reface pentru a produce materiale critice de care armata rusă are nevoie, în ciuda declarațiilor lui Lukașenko. Rușii ar putea încerca, de asemenea, să reutilizeze fabricile rusești implicate în prezent sau echipate pentru producția de Su-25 și camioane pentru a produce materialul necesar mai urgent. ISW a evaluat anterior că forțele ruse au început să folosească terenuri de antrenament și antrenori din Belarus pentru a antrena rușii mobilizați pentru a compensa capacitatea de antrenament degradată a Rusiei. Kremlinul pare să încorporeze în mod similar elemente ale DIB din Belarus pentru a spori producția rusă de apărare, deoarece Putin încearcă să revigoreze DIB a Rusiei pentru a sprijini un război prelungit cu Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

5 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene